Afrikas tid av kaos ca 1800-1910

Videopresentation:

Afrikas 1800-tal präglas av tre mycket stora och omvälvande processer, som alla skakade om de existerande samhällena. I det muslimska Sudan gick en religiös väckelse med krav på muslimskt självstyre och en ”ren” islam utan påverkan av lokala traditioner fram. Denna rörelse brukar kallas 1800-talets jihad. I södra Afrika uppstod en ny, mer begränsad bantuexpansion, känd som mfekane. Båda dessa rörelser ställde till med en hel del oro och konflikter, samtidigt som de gav upphov till nya stater. Den sista processen, den europeiska imperialismen, innebar slutet för den överväldigande majoriteten av självständiga stater i Afrika.

Framställningen börjar med en diskussion av hur imperialismen var möjlig, för att därefter skildra utvecklingen i de olika regionerna. För närvarande tar jag inte upp Centralafrika här, eftersom övergreppen i Kongofristaten bör täckas av grundkursen i historia.

Afrikanska stater på 1800-talet

Hur var imperialismen möjlig?

Nordafrika

Västafrikas jihadstater

Kampen om Guineakusten

Östafrika

Mfekane i södra Afrika

Referenser

Det finns mycket skrivet om Afrika på 1800-talet. Den äldre litteraturens ensidiga fokus på Europas motiv och förutsättningar för imperialismen har övergivits till förmån för en mer nyanserad bild. En översikt ges i J.F. Ade Ajavis Africa in the Nineteenth Century until the 1880s (General History of Africa Vol VI). En utmärkt skildring och analys av de viktigaste imperialistkrigen ges av Bruce Vandervort, Wars of Imperial Conquest in Africa, 1830-1914, samt i Wars of Empire av Douglas Porch. Se också Robert Edgertons standardverk Africa’s Armies för viktiga resonemang om den militära utvecklingen och dess betydelse för Afrikas moderna historia. För en inblick i diskussionen om Europas krigskultur jämfört med andra civilisationers, se John Keegans Krig och kultur.

Om Dahomeys kvinnokrigare finns boken Amazons of Black Sparta av Stanley B Alpern. Merinadrottningen Ranavalonas spektakulära regeringstid skildras lättillgängligt i Female Caligula av Keith Laidler.

En reaktion på ”Afrikas tid av kaos ca 1800-1910”

  1. Hej!

    Tack för en jättebra sida. Otroligt fint att du delar med dig. Jag hoppas kunna göra något liknande en dag.

    Jag undrar om dessa videopresentationer går att göra om till pp:s? Skulle så gärna använda en del av bilderna och uppläggen.

    //Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.