Nilcivilisationernas historiska betydelse

Det är svårt att överskatta den betydelse Egypten hade i termer av påverkan på andra folk. I Afrika har Egypten den roll som Grekland har för Europa: civilisationens vagga. Men egyptiska religiösa och filosofiska föreställningar, och egyptisk ingenjörskonst, ägde också spridning över hela östra Medelhavsvärlden.

Pyramider i Meroë (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sudan_Meroe_Pyramids_2001).JPG

Att Egypten påverkade den grekiska civilisationen står utom allt tvivel. Det som är omdebatterat är huruvida den grekiska civilisationen började som en egyptisk koloni eller om det snarare är så att den grekiska civilisationen uppkom relativt självständigt, men sedan utvecklades i kontakt med de äldre civilisationerna, då främst Egypten.

Genom Kush spreds den egyptiska kulturen vidare söderut till andra afrikanska civilisationer som sedan uppkom i Etiopien och Sudan.

På grund av Egyptens monumentala betydelse i världshistorien har olika kulturer under olika tider försökt göra gällande att Egypten är en del av just deras kultur. Västvärlden gjorde detta under 18- och 1900-talen, då Egypten framställdes som ett rike där den härskande eliten var vit och vanliga människor svarta. I och med uppkomsten av ”black history” kom det forntida Egypten att beslagtas av afrocentrister, som tvärtom hävdade att Egypten uteslutande befolkades av svarta.

Farao Akhenaten (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pharaoh_Akhenaten.jpg)

Går vi till de källor som finns kan vi konstatera att egyptierna själva inte tycks ha fäst något som helst avseende vid människors hudfärg.  De avbildningar av människor som egyptierna lämnat efter sig tyder snarast på att de var en blandning av mörkare afrikaner och ljusare västasiater, utan någon indelning efter färg. Det moderna historiker är överens om är att så gott som alla civilisationer utvecklas genom att folk blandas med varandra, och att en sådan blandning inte gör Egypten mindre afrikanskt. Försöken att göra de forntida egyptierna till antingen helvita eller helsvarta säger mer om nutiden än om dåtiden.

Drottning Nefertiti (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nofretete_Neues_Museum.jpg)

Referenser

Det finns gott om översikter över Egyptens historia, men inte lika många som tar upp Kush. Jag har använt Vickery kap 4, samt G. Mokhtars Ancient Civilizations of Africa (General History of Africa Vol II). Även Ehrets bok har kommit till viss användning. För inblick i diskussionen om Egyptens historiska betydelse, se Bernal, Black Athena. Mokhtars bok innehåller ett kapitel som tar upp frågan, skrivet av Cheikh Anta Diop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.