1. Notis i tidningen Västernorrlands Allehanda 15 maj 1931

”Första skottet sårade sergeanten”

HÄRNÖSAND den 14. (TT) Landsfogde (polischef) Sune Påhlman förklarar alldeles bestämt, att flera skott först lossades från folkmassan, som förföljde truppen, då den retirerade (drog sig tillbaka). Så träffades en sergeant Rask av en kula, som snuddade vid nacken på honom och rev upp ett sår, dock av ofarlig beskaffenhet.

Skottlossningen från demonstranterna fortsatte sedan ända tills dessa kommit fram till truppens förläggning framför det fridlysta området. När massan kommit så nära, att uppenbar risk fanns för att den skulle tränga mellan patrullen och förläggningsplatsen, fanns det, sade landsfogde Påhlman, inget annat att göra för befälhavaren, kapten Mesterton, än att ge order om att skjuta skarpt.

Samma relation (beskrivning) av händelsen har, förklarar landsfogden, lämnats såväl av chefen för patrullen, löjtnant Beckman som av kapten Mesterton. Själv hade han jämte en mängd polismän, som befann sig på området, sett hela händelseförloppet.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.